duminică, 19 mai 2013

Hansel & Gretel: Witch Hunters (6)


Buna seara si bine ati venit pe pagina mea de recenzii. Sper sa va atraga si, cel mai important, sa va intoarceti pentru mai mult.

Vreau sa va vorbesc despre un film pe care l-am vazut zilele trecute. Hansel & Gretel – Witch Hunters. Si nu, nu o sa traduc numele filmelor, pentru ca nu sunt genul ala de persoana pretentioasa. Oricum, revenind. Am observat foarte multe pareri foarte, foarte diferite vizavi de filmul acesta. Nu prea inteleg de ce. Nu este un film foarte, foarte dificil de digerat si cu siguranta nu este un film greu de inteles. Cu toate acestea am observat ca unii oameni l-au apreciat si altii nu. Dar mai multe despre asta mai tarziu.
Sa structuram:

- Povestea! Decenta, as spune. Nimic fancy, doar atat cat trebuie. Se ia una bucata de poveste scrisa de fratii Grimm. Se adauga explozii. O bucata actor foarte cunoscut dupa The Avengers, doua bucati actori meh, stropim cu ceva umor si servim pe o farfurie cu mult sange. Gen fast-food. Un fel de shaorma cu de toate de la Dristor, without the man-sauce, though. Si asta e bine. In plus se arunca un ochi fresh peste o poveste veche, iar daca acea poveste v-a spus ceva in copilarie, e greu sa rateze cu reteta asta. Poate si de-asta avem ATATEA filme de genul (Once Opon a Time, Grimm, Brothers Grim, Snow White and the Huntsmen, so on and so forth).  Alt plus e ca o ia putin razna. Aduce ceva originalitate povestii. Si nu, nu voi accepta comentarii ca e previzibil, nu cred ca i-a trecut cuiva prin minte sa spuna ca Hansel si Gretel ajung vanatori de vrajitoare. Deci, asta refuz sa accept. Partea nasoala e ca, desi e vorba de un film scurt, 88 minute, daca tinem cont de ce a aparut in ultima perioada, are cel putin trei momente pe parcursul filmului in care te uiti la el si zici: “Nu se mai termina odata?” Il mai salveaza unele dialoguri hazlii si ceva umor si auto-ironie (Si asta e un aspect foarte important al filmului, dar intru in el mai incolo).


- Regia/realizarea. Buna. Nu proasta, nu exceptionala… Buna. Se poate si mai bine. Se poate si MULT mai bine. Dar se poate si MULT mai prost. Deci… decent. Dar, dau o steluta din oficiu pentru ca e primul film in limba engleza a lui Wirkola, dar in rest, it fits right up his alley. Mult sange si gore, cum ne-a obisnuit deja din Dead Snow, mult umor negru si subtil, ceea ce intra fix pe farfuria lui Will Ferrell care produce filmul. M-am bucurat sa vad ca Marlene Stewart s-a ocupat de costume (Singura creatoare de costume care mi-a ramas in minte, in mare parte pentru ca a lucrat la filme bune catre foarte bune), dar in rest nu sunt foarte multe de spus. Filmul are ceva mesaj subtil de transmis, un fel de auto ironie catre genre, in mare parte catre filmele ca Snow White and the Huntsman. Folosind practic aceeasi reteta, pe un film cu un buget decent, regizorul a introdus cateva scene de FX de foarte proasta calitate, care aduc aminte de filmele chinezesti din anii ’80. Nu cred ca a fost un laps in judecata, sau  ca au ramas fara bani. Ma indoiesc serios, tinand cont ca filmul a costat 50 de milioane de $$$. So, that’s a shitload of money, asa ca ma gandesc ca acele scene spun mai mult decat par si probabil asta e si principalul motiv pentru care  parerile sunt atat de impartite, intre cei care au inteles tenta auto ironica a filmului, si cei care… nu.

- Actorii. Jeremy Renner e… Hawkeye on drugs, using guns and shit. In mare e fix acelasi rol pe care l-a avut in The Avengers. Nici o schimbare. Nici una. Dar si asta tind sa cred ca e o tenta de auto ironie, mai ales cand, dupa vreo 40 de minute din film, realizezi ca sigur cuiva din productie i-a facut placere sa-l vada intr-o anumita postura, in care il vezi in mare parte din film. Pe de alta parte mi-ar fi facut placere ca Gemma Arterton sa se hotarasca asupra a ce si cine e personajul ei… Lara Croft? Sau pustoaica din Twilight? Trece dintr-o stare de batausa intr-una de fetita neajutorata fara prea multe greutati si asta ajunge sa deranjeze… putin. Famke Janssen isi face datoria, cum ma asteptam, nimic special sau iesit din comun, iar personajul ei ajunge sa stea destul de bine in picioare. M-am bucurat sa-l vad pe Peter Stormare intr-un film, desi eram obisnuit cu el in seriale si chiar isi face treaba… Il ajuta si fata sa fie putin antipatic de la inceput.

- Sunet... Greu. Ca nu pot spune ca a fost ceva ce mi-a atras atentia. Sincer, chiar daca am vazut filmul acum doua zile nu as putea spune ca a avut ceva soundtrack. Deci, aici nu primeste puncte.

So, to wrap it up. Ii dau nota 6. Nu e MARE chestie de film. E un film ok de vazut intr-o dupa-amiaza ploioasa cand nu ai altceva mai bun de facut. Daca ai si ceva gasca cu care sa-l vezi, mai bine, ajuta la experienta. Nu recomand versiunea 3D pentru ca eu personal l-am vazut normal, plain HD si a fost ok, nu am simtit ca lipsesc efectele, deci asta ma face sa cred ca nu erau mari efecte 3D oricum. E un film echilibrat, cu ceva faze amuzante, cu destul de multa violenta si sange incat sa tina minorii departe si cum spuneam, o poveste interesanta. E un film usor si placut, as spune. Un fel de aperitiv de salata de vinete inainte de ceva mancare mai grea. Probabil i-as fi dat mai mult de 6 daca nu era problema ca m-a facut sa ma gandesc de vreo trei ori daca nu se mai termina odata.

Sper sa nu va fi plictisit si sper sa va ajut sa va hotarati pe filmul serii dumneavoastra. In final, va las cu trailer-ul filmului si va urez vizionare placuta.



P.S. Ca tot suntem pe Entertainment, am vazut Eurovision 2013. Am un cuvant. PRAF. Nimeni nu merita. Iar daca era sa merite cineva, era Grecia, sau Norvegia. Restul sa se bucure de un mediocru, in cel mai bun caz. Cat despre noi, oh… God… why? Oricum imi pierdusem orice fel de speranta de cand am vazut preselectiile si am realizat ca melodia lui Turcescu era chiar Ok, in comparatie cu restul. Deci, Europishion 2013… o dezamagire. Poate la anu’.

Editarea si redactarea au fost efectuate de Iustina Barbu.

Ne poti gasi pe:
Twitter: http://bit.ly/10bSnVc
Facebook: http://on.fb.me/13DRPeJ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu